za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Brutalni obračuni mladih sve češći
Nasilje među mladima

Nesvakidašnji primeri maloletničke delikvencije, kao što su slučaj u Nišu i Kikindi, nažalost, samo su poslednji slučajevi u nizu iskazivanja brutalnosti mladih. Tuče mladih uglavnom prerastu u potezanje noževa, zadirkivanja između učenika se okončavaju premlaćivanjem, a ucene i svađe završavaju ubistvom.

Učeniku prvog razreda Mašinsko-elektrotehničke škole, Ivanu Radivojeviću (15) iz sela Čepure kod Paraćina, u septembru ove godine, školski drugovi naneli su teške povrede desnog oka, polomili mu nos i jagodičnu kost. Posle objavljivanja ove vesti ovdašnja javnost bila je zaprepašćena koliko samim činom nasilja toliko i razlogom zbog kojeg je učenik brutalno pretučen. 

Naime, vršnjaci iz odeljenja su se Ivanu od prvog dana podsmevali zbog fizičkog izgleda.

- Učenici mi se od prvog dana podsmevaju. Govorili su mi ’ej ti, buco, debeli’ i savetovali mi da se ispišem iz škole i da će me u protivnom oni oterati - rekao je tada Ivan.

M. M., učenika Srednje medicinske škole u Subotici, u aprilu ove godine u dvorištu škole nožem je izbo vršnjak O. O., učenik Srednje hemijsko-tehnološke škole. Ubistvu je prethodila kraća svađa između dvojice maloletnika. Kao motiv napada, policija je navela raniju svađu dvojice učenika.

Devetorica mladih nasilnika su krajem marta ove godine maltretirali lekare i medicinsko osoblje kraljevačkog Zdravstvenog centra „Studenica”. Pijani mladići, naoružani bejzbol palicama, lancima i razbijenim bocama, upali su u hodnik hirurškog prijemnog odeljenja i maltretirali lekare, medicinsko osoblje i pacijente.

Orgijanje je nastavljeno u glavnom bolničkom holu, tačnije u portirnici i telefonskoj centrali, sve dok se nisu začule sirene policijskih automobila, kada su izgrednici pobegli. Na video snimku je ostao zapis incidenta, zahvaljujući čemu su nasilnici kasnije privedeni u policiju.

Osim što su brutalno pretukli S. B., učenika osmog razreda Osnovne škole „Andra Savčić” u Valjevu, u aprilu ove godine, učenici iste škole su incident zabeležili kamerom mobilnog telefona. Nesrećni učenik zadobio je više povreda glave, oba kolena i levog ramena u tuči koja se dogodila posle prepodnevne nastave na platou ispred Kule Nenadovića, nedaleko od škole.

Kako su tada preneli mediji, dečaka je posle zakazanog „duela” kod Kule, bejzbol palicom pretukao N. R., godinu dana mlađi učenik iste škole, a po svoj prilici uz pomoć M. S., učenika osmog razreda, koji je i zakazao „duel” van škole.

Tuči je prisustvovalo više vršnjaka posmatrača i sve je snimano mobilnim telefonom.

U protekloj školskoj godini, preciznije, novembra prošle godine, dvojica učenika osmog razreda osnovne škole u centru Užica brutalno su pretukla gimnazijalca N. K. (14). Osmaci su nasred ulice posle svađe oborili srednjoškolca na zemlju, a onda ga krvnički šutirali po glavi i telu. Nesrećni N. K. završio je u bolnici sa teškim povredama glave i brojnim modricama po telu. Povod ovog fizičkog obračuna, kako je tada objavljeno, jesu navodne nesuglasice u vezi sa internet forumom.

D. Vukosavljević

(Izvor: www.unijasprs.org , 17. oktobar 2008)
Twitter