za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Ubio zbog duga od 200 evra
Zapisi iz KP doma

Sa Bogoslovije - u zatvor

Ž. J. iz Boljevaca, nedaleko od Surčina, imao je 16 godina kada je udarcima bejzbol palicom, na smrt pretukao sedamnaestogodišnjeg Roma Branka Jovanovića. Govorilo se tada da je povod za ubistvo bila Jovanovićeva boja kože. Motiv je, međutim, bio sasvim nešto drugo. Okružni sud je, za ubistvo na svirep način kako je okvalifikovano delo, Ž. J. izrekao zatvorsku kaznu od deset godina.Služi je u KPD Valjevo.

Sada, dve godine od ubistva, Ž.. J. kaže da su problemi koji su postojali između pokojnog Jovanovića i njega mogli da budu rešeni drugačije.

- Jovanović se „zakačio” sa mojim bratom. Izuzetno sam vezan za brata, pa sam rešio da mu pomognem. Njegov problem je i moj. Toga dana, krajem januara 2007. godine, dogovorili smo se sa Jovanovićem da se nađemo na lokalnom stadionu. Dugo smo pričali. U jednom trenutku, Jovanović je počeo da psuje i govori stvari koje nam se nisu dopale. Potukli smo se. Naišli smo na šipku i počeli da ga uradimo. Tako smo ga i ubili - priča za „Politiku” sada devetanestogodišnji Ž. J.

Optužnica Okružnog tužilaštva u Beogradu, međutim, nije se zaustavila samo na ovom detalju ubistva. U njoj se tvrdilo da je Ž. J. nesrećnog mladića nekoliko puta bejzbol palicom udario u glavu. Potom su, navodi se, napadači kojih je pored Ž, bilo još tri, izudaranom mladiću selotejp trakom vezali noge u predelu skočnih zglobova, ruke, a potom i usta. Od premlaćenog mladića uzeli su mobilni telefon, em-pe tri plejer i ručni sat. Napasnici su potom Jovanovića stavili na bicikl kojim je došao na dogovoreno mesto i na njemu ga odgurali do kanala „Vok”, nedaleko od stadiona. Tako izmrcvarenog i izlepljenog selotejpom, Jovanovića su bacili u vodu dubine tri metra. Trenutak kasnije su se razišli.

Na pitanje šta je bio razlog da ubije poznanika, ali i da li je svestan šta je uradio, pogleda uprtog u daljinu, odgovara - 200 evra. Toliko je, kaže, Jovanović dugovao njegovom bratu.

- Nisam tada bio svestan, ali sam sada svestan težine onoga što sam uradio. I moj brat je ovde u Valjevu sa mnom. I njega je sud osudio na deset godina. Lakše nam je kada smo zajedno. U istoj smo sobi, poveravamo se jedan drugom. Mnogo sa njim razgovaram o onome šta smo uradili. Valjda je tako lakše. Negde smatramo da smo pogrešili, a negde ne - ispoveda se Ž. J.

Ceo njegov život je, kako kaže, trebao da ide drugim putem. Posle završetka osnovne škole odlučio je da upiše Bogosloviju. Oduvek je, veli, želeo da postane sveštenik. Baka ga je povukla na tu stranu…

- Planiram da, dok sam ovde, završim srednju školu. Pre podne radim u radionici kao limar, a u slobodno vreme igram košarku, fudbal, igrice na soniju… Radim kao i redar crkve u sklopu Doma - objašnjava Ž. J.

Krivo mu je, priznaje, zbog svega što je uradio. Ali je i, kaže, svestan da povratka nazad nema. Odlučio je da digne glavu i krene napred. Uz dubok uzdah, u jednom trenutku, ipak priznaje da su „dečka ubili bezveze”.

Odavno broji unazad

Poznanika lupio ciglom u glavu

V. T. (20) iz Bačkog Gradišta je u valjevskom domu za maloletnike godinu i po. Počeo je, kaže, da broji unazad. Objašnjava to jer je,kaže,pola trogodišnje kazne zatvora, na koju ga je zbog ubistva u samoodbrani osudilo veće Okružnog suda u Novom Sadu, prošlo. Žali zbog onoga što se desilo, ali i napominje da „nema po šta da ide kod roditelja poznanika kojeg je ubio”.

- Osuđen sam zbog ubistva koje se dogodilo 2004. godine. To se dogodilo u Bečeju, na početku školske godine. Bilo je ubistvo u samoodbrani - navodi V. T.

Suđenje je, kaže, trajalo duže od dve godine. Priznaje da je bio pijan i drogiran, odnosno da je pomešao alkoholno piće i lekove za smirenje, kada je izvršio delo.

- Došlo je do svađe, pa i tuče. Udario sam ga ciglom zbog čega je imao nagnječenje lobanje. Pao je u komu, a posle dva dana je umro. Bio je stariji od mene četiri godine - kaže V. T.

Pre izricanja kazne, V. T. je završio Srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. U valjevskom domu završio je zanat za bravara.

- Kada izađem videću čime ću se baviti. Odlučiću hoću li raditi u svojoj struci ili kao bravar. Imam položeno za sve kategorije, pa mogu da budem i vozač - objašnjava V. T.

Iako je „počeo da broji unazad”, V. T. nije dobio pogodnost da odlazi kući na vikend.

- Trebalo bi uskoro da počnem da izlazim - kaže V. T.

(Izvor: Politika, 22. februar 2009)
Twitter