za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Da nisam ja njega, on bi mene
Tragično rivalstvo „Delija” i „Grobara”

U trenutku kada je 2005. godine zbog navijačkog šala ubio vršnjaka, mladić iz Obrenovca bio je na pragu osamnaeste. Po završetku sudskog postupka, vođenog pred Okružnim sudom u Beogradu, oglašen je krivim za ubistvo i nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na tri i po godine maloletničkog zatvora. Ubrzo po pravosnažnosti presude, upućen je na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod u Valjevo,jedini zatvor za maloletnike u Srbiji. Tu je od oktobra 2006. godine i jedan je od 25 osuđenika koji su ovde na odsluženju kazne za najteže delo.

- Prolazi…nekako - u dahu govori ovaj mladić. - Ostalo mi je još godinu i po. Radim kao konobar. Na delo me je navela borba za život… Neke situacije ne mogu da se dokažu, pa tako ni moja… Prilika u kojoj sam se našao bila je krajnje glupa. Zbog navijanja. Najpre smo se zakačili zbog rivaliteta između „Zvezde” i „Partizana”. I to se vuklo mesecima. Jednoga dana smo ih sačekali posle škole. Krenuli su na mene i brata. Mene su dva-tri puta udarili štanglom u glavu, a posle toga su napali brata. Nekako sam uspeo da izvučen nož, a posle se desilo to što se desilo. Izbo sam dvojicu. Jedan je umro.

Igrom slučaja, tvrdi ovaj mladić, na sudu nije dokazano da je i napadnuti kod sebe imao nož. Da jeste, kazna bi bila mnogo blaža. Naglašava da kazuje potpuno otvoreno i da se ne kaje zbog onoga što je uradio. Kaže, moglo je da bude i obrnuto. Da nije on potegao nož, uradio bi to onaj drugi.

- Mogli smo brat i ja da završimo tako. Iskreno, ne kajem se. Mogao je on mene da ubije. Da nisam ja njega, on bi mene. Žao mi je samo što sam porodicu uvukao u sve ove probleme. Krivo mi je i što je sve ovako ispalo, ali ne osećam kajanje - govori dalje.

U zatvoru je, kako kaže, imao raznih problema jer nije hteo da se prihvati „nekih” stvari. Nije hteo da ima veze sa drogom, mobilnim telefonima, sa bilo čime što je ovde zabranjeno. Pokušava, veli, da izbegne neke ljude, a za one sa kojima je u kontaktu, tvrdi da će mu biti prijatelji za ceo život. Cilj mu je da što pre izađe na slobodu, da se zaposli u Elektrodistribuciji i radi kao svaki običan čovek.

Sve će se promeniti dok izađem

Pomogao prijateljuda ubije taksiste

M. Ć. je odlučio da pomogne prijatelju. Dogovarali su ubistvo taksiste Zorana Juzbašića. Znao je da između njegovog druga i taksiste postoje nesuglasice, ali ne i kakve. Ipak, odlučio je da pomogne prijatelju i reši ga muka. Juzbašić je, krajem juna 2004. godine, ubijen metkom u potiljak, na Starom pančevačkom putu, 50 metara od benzinske pumpe NAP. Posle zločina, ubice su ga opljačkale, telo bacile u kanal pored puta i pobegle njegovim automobilom.

U trenutku kada je izvršeno ubistvo M. Ć. je, kako kaže, imao „16 i nešto godina”. Okružni sud u Pančevu osudio ga je na najstrožu kaznu koja može da se izrekne maloletnicima - 10 godina. Posle uložene žalbe, Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na osam i po godina.

- Osuđen sam zbog razbojništva sa smrtnim ishodom i nedozvoljenog nošenja oružja. U KPD Valjevo sam već četiri godine. Drugar sa kojim sam odradio delo je u Odeljenju sa pojačanim nadzorom. Videću, hoćemo li se družiti kada izađe odatle. Tu smo, gde smo, i moramo da se držimo zajedno. Nema ovde drugara, samo ljudi sa kojima možete da popričate. Ovde se drugarske veze zasnivaju na interesu - navodi M. Ć.

„Napolju” je krenuo u Srednju mašinsku školu u Pančevu. Na polugodištu prve godine je izbačen zbog loših ocena. Da bi završio školovanje, vanredno je polagao ispite. Kaže da je dao 11 i da su mu dva ostala za „očisti” godinu. Onda je „pao”.

- Bilo je u planu da odavde nastavim sa srednjom školom, ali nije postignut dogovor sa Tehničkom školom u Valjevu. Ne znam ni čime ću se baviti kada izađem odavde. Sada su aktuelne neke stvari. Sve će se to promeniti dok ja izađem napolje - iskren je M. Ć.

Polovinu kazne je izdržao. Ostalo mu je još četiri godine. A za vreme koje je proveo u Domu, kaže, prošao je svašta. Prilikom redovne kontrole, kod njega su pronađeni mobilni telefon, punjač…. Jedino, kaže, nije imao dodira sa drogom.

- Znam da sam razočarao porodicu, ali su oni uz mene. Cilj mi je da se što pre vratim na normalan put - kaže na kraju razgovora M. Ć.

(Izvor: Politika, 22. februar 2009)
Twitter