za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Vaspitni nalog ispred optužnice
Kroz Vaspitno-obrazovni dom „Mladost” u Kruševcu za 62 godine prošlo više od deset hiljada štićenika

Maloletnici u Rasinskom okrugu poslednjih nekoliko godinačine sve veći broj prestupa, a najčešće kradu,neki zbog siromaštva, drugi zbog droge, treći iz obesti.

Prema zvaničnim podacima Policijske uprave u Kruševcu, učešće maloletnikau ukupnom broju počinjenih krivičnih dela iznosi 9,17 odsto. Prošle godine, u odnosu na 2007, statistika beleži povećanje broja krivičnih dela maloletnika za 29 odsto!

Maloletni prestupnici su tokom 2008. godine najčešće nasrtali na imovinu (82 odsto prestupa) au šest odsto slučajeva napalisu život i telo drugih lica. Reč je o povredi dostojanstva ličnosti i morala, silovanju, držanju i stavljanju u promet opojnih droga i „ostalo”.

U strukturi prijavljenih maloletnih lica u 50 odsto slučajeva su prijavljeni stariji maloletnici (lica koja su u vreme izvršenja krivičnog dela imala između 16 i 18 godina), u 34 odsto slučajeva je reč o mlađim maloletnicima (od 14 do 16 godina) i u 16 odsto slučajeva o deci (do navršene 14. godine).

Tokom prošle, 2008, godine Okružnom javnom tužilaštvu u Kruševcu, prema rečima Srđana Živića, zamenika okružnog javnog tužioca, pristiglo je 216 prijava protiv maloletnih lica. Od ukupnog broja podnetih prijava 55 su odbačene zbog nedostatka dokaza ili necelishodnosti vođenja postupka. U dva slučaja, zbog silovanja koje su počinili štićenici Vaspitno-popravnog doma „Mladost” u Kruševcu, izrečene su najstrože sankcije - maloletnički zatvor.

Okružno javno tužilaštvo u Kruševcu sve češće koristi mogućnost da prema maloletnicima primenjuje meru - vaspitni nalog, a na osnovu Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela.

Vaspitno-obrazovni dom „Mladost” u Kruševcu, i danas poznat kao „Sivi dom”, postoji već 62 godinepa je kroz njega prošlo više od deset hiljada štićenika. Poslednjih godina prisutna je tendencija da se izvrši reforma čiji je cilj da se što efikasnije osposobe mladei ljude za vreme posle izdržane mere. Modernizuje se proces vaspitno-obrazovnog rada, kompletiraju radionice, kabineti, menja način postupanja s maloletnicima, iz upotrebe izbacaju čuvarske palice...

Nije mali broj onih koji se usavršavaju na pet mašina, koje su prošle godine montirane u proizvodnom pogonu, kao poklon Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj. U tom pogonu štićenici VP doma postaju dobri metalostrugari, metaloglodači, bravari...

Nezvanično saznajemo da će se u junu ove godine najbolji literarni stvaraoci među štićenicima VP doma predstaviti svojim ostvarenjima i da će iz njihovih radova opet provejavati razmišljanje o krivičnim delima koja su počinili i o tome - kuda posle „Sivog doma”.

Prošlogodišnji literarni laureat bio je sedamnaestogodišnji N. B. Pobedio je i na Festivalu osuđeničkog stvaralaštva u Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu. U listu VP doma „Mladost” kurzivom su ispisane njegove dve rečenice:

„Neću i ne želim da dozvolim sudbini da se poigrava sa mnom. Moj duh će upravljati njom kao što sada upravljaju strah, griža savesti, volja i čežnja za boljim sutra”.

„Činimo sve da maloletnici dođu u poziciju da sagledaju sve posledice učinjenih krivičnih dela i da stvar rešimo primenom vaspitnog naloga. Samo u jednom slučaju se desilo da ne uspemo u nameri da stvar rešimo vaspitnim nalogom. Otac jednog dečaka je insistirao na enormno visokoj odšteti, pa smo, nažalost, morali da otvorimo sudski proces”, objašnjava zamenik OKJ Srđan Živić.

(Izvor: Politika, 22. februar 2009)
Twitter