za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Vođa "dečje mafije" ima 15 godina i 90 krivičnih dela

To nije sve. Do sada je protiv njega podneta 51 krivična prijava, ali je dosije ovog nasilnika koji je obijao automobile, pljačkao, nožem presretao svoje vršnjake i otimao novac, mnogo bogatiji. Ovaj broj prijava odnosi se samo na period kada je S. S. napunio 14 godina, kada je policija protiv njega mogla da podnese prijave. On je par godina pre toga već ozbiljno zagazio u kriminal, tako da policija veruje da je S. S. do sada počinio oko 90 krivičnih dela.  Zbog ogromnog porasta maloletničkog kriminala juče se u centru Novog Sada okupili građani i izveli performans “Drop ded”, tokom koga su popadali po zemlji i pravili se mrtvi.


Zbog porasta kriminala u kome prednjače maloletnici zamenik načelnika policije u Novom Sadu Stevan Krstić kaže za “Blic” da “kriminal nije isključivo problem policije, već celog društva, odnosno države”.

- Policija u pojedinim slučajevima može da deluje preventivno, što i činimo, ali ona je prvenstveno represivni organ. Sam detalj da među njima ima maloletnika koji iza sebe imaju preko 50, 60 krivičnih dela najbolji je pokazatelj da je u pitanju vaspitni propust, gde su prvenstveno zakazale porodice i institucije. Policija ne može da vaspitava ničije dete - kaže Krstić i dodaje da je zakon taj koji ne prepoznaje maloletnički kriminal.

S činjenicom da je kriminal odavno prevazišao policiju slaže se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Očigledno da postoji jedna populacija koja nema nikakav strah od bilo kakvih sankcija i ne preza od bilo čega. Odgovor na to ne može se dobiti bez sociologa, bez kriminologa, to je nešto što zahteva da se uključi cela zajednica - kaže Vučević.

Prema zvaničnoj statistici, u Novom Sadu se u proseku dnevno počini preko 38 krivičnih dela. Premijer Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji ne krije da je zabrinut za bezbednost svoje dece.

- Bezbednost i Novi Sad više nisu spojivi pojmovi. Nažalost, stanje je alarmantno, građani su užasnuti. I sam sam, kao roditelj, zabrinut za svoju decu. U poslednjih godinu dana bezbednost u Novom Sadu se pogoršala i pala na nizak nivo kakav Novi Sad mirnodopskog doba ne poznaje i ne pamti. Pomno pratim šta će gradske vlasti i MUP konkretno preduzeti i uraditi da se ovom divljaštvu stane na put - kaže Pajtić.

Pored maloletničkog kriminala, Novi Sad gubi bitku i sa navijačkim klanovima koji se učestalo međusobno bore za prevlast nad teritorijama za dilovanje narkotika. Haos među dilerima prikrivenim iza navodnih navijačkih strasti zavladao je nakon smrti Ratka Butorovića koji je bio autoritet među svim navijačkim frakcijama.

- Već smo pojačali kontrolu pojedinih frakcija navijačkih grupa čiji su pripadnici odranije poznati policiji - kaže Stevan Krstić, napominjući da se navijačke boje neretko koriste za prikrivanje kriminalnih delatnosti.

 

Poznati o bezbednosti


Jovan Adamov, kompozitor
Nasilje na ulicama je posledica duha vremena. Oduvek je bilo kriminalaca, ali se ranije znalo ko su oni, pa smo svi znali protiv koga se borimo. Sada je to pojava protiv koje ne znamo šta da radimo. Kafane ne biramo po čuvenju, već po tome koliko su opasne.

Bojan Bošković, bivši menadžer egzita
Prihvatili smo neki kvazitradicionalni etno-kafanski Novi Sad, umesto da smo se izborili za moderan i savremen. Ta naša estetika je pogrešna i agresivna.


Duško Bogdanović, novinar
Problem prepoznajem u odsustvu solidarnosti i istinskog saznanja da je grad uistinu naš i, ako sami sebi na razne načine ne pomognemo, teško da će to učiniti načelnik policije, ma ko to bio.

Jovana Balašević, glumica
Najveća odgovornost je na nama, roditeljima. Naša deca čekuju od nas da ih pripremimo za ovaj svet, ali ne da ih učimo da napadaju ili da se brane. Treba da ih učimo da budu dobri jedni prema drugima.

 

Izvor: Blic, 19. septembar 2013

 

Twitter