za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Sonji Vukićević nagrada za životno delo

Udruženje baletskih umetnika Srbije dodelilo je balerini Sonji Vukićević nagradu za životno delo. Ova nagrada mi je najvažnija u životu jer je primam od svojih kolega s kojima sam provela ceo umetnički život, rekla je Vukićevićeva.

Balerini Sonji Vukićević uručena je, u Narodnom pozorištu u Beogradu, nagrada za životno delo koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.

"Sonjino biće i energija nam pokazuju da sami pravimo i pomeramo granice, a njen stvaralački opus koji se i dalje širi uvek iznova pronalazi načine da dođe do publike", ističe se u obrazloženju žirija.

Čuvena balerina rekla je da joj je ova nagrada najvažnija u životu jer je prima od svojih kolega s kojima sam provela ceo umetnički život.

Vukićevićeva je zahvalila svima koji su od početka njene karijere - 1970. godine, radili s njom i zahvaljujući kojima je razvila svoje umetničko stvaralaštvo.

Brojne kolege, među kojima i upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i balerina Ivanka Lukateli, čestitali su balerini na priznanju. 

Na svečanosti u Narodnom pozorištu uručena je i nagrada "Dimitrije Parlić" koja se svake godine dodeljuje za originalne celovečernje baletske i plesne predstave.

Nagradu je dobio slovenački koreograf Edvard Klug za predstavu "Božanstvena komedija" u kooprodukciji Bitef i Budva grad teatra. 

Klug je primajući nagradu rekao da se u Beogradu i srpskim pozorištima oseća kao kod kuće i dodao da veliku zahvalnost za nagradu duguje i plesnoj grupi "Bitef dens kompani" s kojom je radio nagrađenu predstavu.

"Božanstvena komedija" u koreografiji Edvarda Kluga "koegzistentnošću autorove zamisli i strukturno neobično čvrstim i nadahnutim koreografskim konceptom ostavila je snažan utisak na članove žirija", navodi se u obrazloženju Udruženje baletskih umetnika Srbije.

Izvor: RTS, 23. oktobar 2011.

Twitter