za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Birokratija koči zapošljavanje

Francuska kompanija „Nina lizari" koja već radi u Srbiji sprema je za nova zapošljavanja, ali ne može da pronađe odgovarajući prostor za proširenje proizvodnje.

Firma koja je obezbedila novac za novu investiciju i plasman robe na francusko tržište već godinu dana pokušava da sa Agencijom za privatizaciju postigne dogovor o kupovini „Mladosti", nekada uspešne mioničke šivare, koja je već godinama zakatančena, ali pomaka nema.

U šivari „Pozteks" koju je "Bina lizari" otvorila u Mionici od kraja maja radi se punom parom i sva ženska modna odeća iz ovog pogona, od pantalona do kaputa, završi na tržištu Francuske. Direktor preduzeća Jovo Dopuđ kaže da su u mioničkom kraju otvorili pogon zbog velikog broja kvalifikovanih radnika, koji su bili zaposleni u nekada uspešnim tekstilnim preduzećima.

U Privrednom sudu u Valjevu navode da je stečajni postupak nad šivarom „Mladost" otvoren 26. aprila ove godine i da je za stečajnog upravnika imenovana Agencija za privatizaciju. 

 U Agenciji za privatizaciju tvrde da čekaju odluku privrednog suda u Valjevu pošto je fabrika konfekcije “Mladost” u bankrotu. “To rešenje je neophodno da bismo oglasili prodaju imovine. Agenciji je u interesu da se imovina proda kako bi se namirili poverioci. Očekujemo da će sud u Valjevu doneti odluku u narednih mesec dana, a onda sledi popis imovine, kontrola, pa tek onda javna prodaja, na kojoj svi mogu da učestvuju. Ne verujemo da je to izvodljivo do kraja godine”, kažu u Agenciji za privatizaciju.


 

"Poverilačko ročište održano je 3. juna, a ispitno ročište 6. septembra. Sudija sada treba da donese zaključak o potraživanjima, a potom se utvrđuje stečajna masa i procena kapitala. Od otvaranja stečaja do raspisivanja javnog poziva za prodaju prođe najduže godinu dana. Sud sprovodi uobičajene procedure - rečeno je u Privrednom sudu. "Nameravali smo da kupimo mioničku šivaru „Mladost", čija je privatizacija propala, ali nismo naišli na razumevanje u Agenciji za privatizaciju i bili smo prinuđeni da iznajmimo halu za proizvodnju. U opremanje prostora i nabavku mašina investirali smo više od 300.000 evra i u startu zaposlili 70 radnika. Od toga su čak 60 žene koje su nekada radile u mioničkoj šivari", priča Dopuđ.   U tom pogonu, koji nije namenski pravljen, nema uslova za rad u dve smene, a posla ima za još 100 radnika. Jovo Dopuđ kaže da još nisu odustali od namere da kupe „Mladost", ali navode da država nije pokazala nimalo razumevanja za to da se okonča dalje propadanje nekada jedne od najuspešnijih šivara u kraju.  "Naši poslovni partneri iz Francuske spremni su da investiraju u otvaranje još jedne šivare i imamo obezbeđen posao za narednih nekoliko godina, ali nemamo odgovarajući prostor za proširenje proizvodnje. Bili smo više puta na razgovorima u Agenciji za privatizaciji, međutim nikakav odgovor nismo dobili u vezi sa prodajom „Mladosti". Niko nije pokazao razumevanje i dobru volju za ovu investiciju, osim lokalne samouprave", kaže Dopuđ.

I dok u „Pozteksu" muku muče da pronađu prostor, na kilometar od njihovog pogona propada šivara „Mladost", koja je godinama bila vodeće preduzeće u mioničkom kraju i zapošljavala veliki broj žena. Sada su ostali razvaljena ulazna kapija, polupani prozori i prazne hale. 

"U našem pogonu sada radimo samo uslužno šivenje, a ukoliko bismo dobili odgovarajući prostor, mogli bismo da radimo gotove proizvode, što donosi veću zaradu. Ali država je nezainteresovana da nam pomogne da kupimo šivaru „Mladost" u kojoj bismo imali sve potrebne uslove za rad. To je objekat od 1.600 kvadrata, koji je namenski građen. U njega bi trebalo da se uloži najmanje 150.000 evra, na šta smo spremni", kaže direktor „Pozteksa".  Predsednik opštine Mionica, u kojoj ima više od 500 nezaposlenih, kaže da je ovakvo ponašanje države neprihvatljivo. "Umesto da država pomaže i podstiče otvaranje novih radnih mesta, došli smo u apsurdnu situaciju, imamo objekat koji propada i investitora koji bi uložio novac u njeno oživljavanje i zaposlio 100 ljudi, a nemamo razumevanje države", kaže Matić.


Izvor: B92 13.septembar 2011.

Twitter