za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Srbija se trudi da poveća bezbednost na radu
Mnoge povrede na radu mogle bi da se izbegnu ako se slede odgovarajuće procedure, kažu zvaničnici.

Skoro polovina ukupnih povreda na radu u Srbiji događa se zato što poslodavci ne primenjuju adekvatne zaštitne mere ili zato što zaposleni nemaju odgovarajuću zaštitu na radu, procenjuje Inspektorat za rad. Agencija takođe okrivljuje pravosudni sistem da je prespor u kažnjavanju prestupnika.

„Samo 20 odsto izveštaja koje je podneo Inspektorat za rad dođe do suda i naplate se kazne“, rekao je direktor inspektorata Radovan Ristanović. On procenjuje da oko 650.000 radnika u Srbiji nije prijavljeno kao zaposleno.

Novčane kazne za poslodavce i zaposlene koji se ne pridržavaju bezbednosnih propisa kreću se od 100 evra do 10.000 evra, ali je njihovo sprovođenje poremećeno zbog nedovoljnog osoblja. Prema Ristanoviću, u proseku postoji jedan inspektor na svakih 1.100 radnika.

Izveštaji koje podnosi inspektorat često zastare pre nego što se preduzmu bilo kakvi koraci, a poslodavci dobiju samo najmanje moguće kazne. 

Međutim, srpski poslodavci opisuju drugačiju sliku. Oni kažu da dobrovoljno naporno rade na promovisanju bezbednosti i da su kazne prestroge. Prema Zoranu Bunuševcu, predstavniku Unije poslodavaca Srbije, poslodavci znatno investiraju u zaštitu svojih radnika, ali ne dobijaju neku podršku države. 

„U interesu je svakog poslodavca da ima zdrave radnike i investira u sigurnost na radu. Većina poslodavaca sledi bezbednosne propise, plašeći se velikih novčanih kazni, ali takođe pokušavaju da izbegnu gubitak poslova i profita“, rekao je Bunuševac za SETimes. „Poslodavcima su potrebna i oni žele bezbedna radna mesta -- samo zdrav i zaštićen radnik donosi profit.“

Kompanijama je teško da ulažu u zaštitnu opremu, jer je ona previše oporezovana, dodao je on.

„Tražili smo od države da ukine PDV od 18 odsto za nabavku zaštitne opreme, ali to se nikada nije dogodilo“, dodao je Bunuševac.

U međuvremenu, vlada planira da poveća zdravstvene i bezbednosne standarde na radu kako bi ispunila standarde EU.

„Nastavićemo da sledimo evropske direktive. Ključ je usvojiti još oko 20 osnovnih direktiva u 2011“, rekla je direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt.

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda

(Objavljeno na web sajtu www.setimes.com, 9. decembra 2010)
Twitter