za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Manje povreda na radu
Beograd -- U Srbiji je u prva tri meseca 2009. bilo pet smrtnih povreda na radu i 252 teške, što je znatno manje nego u istom periodu prošle godine, kaže Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je povodom 28. aprila, Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu da je prioritet države ne samo donošenje zakona i propisa o bezbednosti i zdravlju na radu već i njihova stroga primena.

"Poslodavci su obavezni da obezbede uslove za bezbedan rad, a radnici su takođe obavezni da se pridržavaju striktnih procedura", poručio je Ljajić obilazeći gradilište tornja na Avali.

On je podsetio da su se tokom prošle godine u Srbiji dogodile 42 smrtne povrede na radu i 1.034 teške povrede.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt precizirala je da je broj smrtnih povreda na radu u prva tri meseca 2009. manji za oko 20 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Ona je apelovala je na poslodavce da za vreme svetske ekonomske krize ne štede na merama zaštite na radu.  

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Evropi od 400 miliona zaposlenih dnevno premine oko 1.000 radnika, svake godine oko 300.000 osoba izgubi život zbog bolesti koje su izazvane poslom, a oko 27.000 radnika nastrada usled nesrećnih slučajeva.

Neslavni bilans svake godine odnosi u proseku četiri odsto godišnjeg bruto nacionalnog dohotka, a Svetska zdravstvena organizacija je 2007. godine usvojila Globalni akcioni plan za zdravlje radnika od 2008. do 2017.

Povodom obeležavanja 28. aprila, Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić obići će gradilište televizijskog tornja na Avali.

Međunarodna organizacija rada 2003. godine ustanovila je 28. april kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu.

Pre 2003. godine 28. april obeležavan je kao Međunarodni dan sećanja na poginule i povređene radnike.

Beta, Tanjug

(Objavljeno na web sajtu www.b92.net, 28. aprila 2009)
Twitter