za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Dežer pohvalio rad srpskog parlamenta
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer pohvalio je danas rad Skupštine Srbije u 2009. i podržao dalju primenu evropskih zakona, saopšteno je nakon sastanka delegacije Komiteta EU za Zapadni Balkan sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović.

Kako je saopšteno iz parlamenta, na tom sastanku bilo je reči o ostvarenim i tekućim aktivnostima parlamenta na planu ispunjavanja evropske zakonodavne agende.

Dežer je pohvalio rad parlamenta u 2009. godini i izrazio punu podršku za nastavak realizacije zakonodavnih aktivnosti kao i implementacije evropskih zakona.

Španski ambasador u Srbiji Injigo de Palasio Espanja istakao je da je ovo jedinstvena prilika da su diplomatski predstavnici svih 27 zemalja članica EU zajedno u poseti parlamentu i ukazao na značaj uloge parlamenta u procesu evropskih integracija Srbije.

Predsednica srpskog parlamenta je podsetila na pozitivnu ocenu Evropske komisije o radu i zakonodavnom postupku Skupštine koji su poboljšani primenom Poslovnika o radu parlamenta usvojenog 2009.

Slavica Đukić-Dejanović je takođe rekla da je u ovom sazivu parlamenta usvojeno 96 odsto predloga zakona uključujući niz propisa kojima se obezbeđuju uslovi za ubrzano pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Ona je istakla i da se ulažu napori da se ojača kapacitet parlamenta u oblasti nadzora nad radom izvršne vlasti, a posebno kroz javnih slušanja i komunikaciju sa nezavisnim državnim organima.

"Vrlo važan segment celokupnih diplomatskih napora Srbije na ubrzanju procesa evropskih integracija je i parlamentarna diplomatija kako sa parlamentima zemalja suseda tako i parlamentima u čitavom regionu", ističe se u saopštenju.

Šef delegacije izrazio je spremnost da Evropska unija pruži svu neophodnu pomoć parlamentu Srbije u daljem jačanju njegovih kapaciteta i razvoju demokratske parlamentarne prakse, dodaje se u saopštenju.

Delegacija sa članovima skupštinskih odbora

Članovi Odbora za zapadni Balkan Saveta Evropske unije razgovarali su danas u Beogradu sa predsednicima skupštinskih odbora za evropske integracije, inostrane poslove i pravosuđe, sekretarom parlamenta Veljkom Odalovićem i predstavnicima nezavisnih regulatornih tela.

Kako je saopštila Skupštine Srbije, razgovarali su o ulozi parlamenta u evropskim integracijama Srbije, reformi izbornog zakonodavstva, kao i funkciji nezavisnih tela i parlamentarnog nadzora.

Predsednici tri skupštinska odbora Laslo Varga, Dragoljub Mićunović i Boško Ristić ukazali su da je u 2009. godini Srbija ostvarila značajan napredak u približavanju EU koji je rezultirao liberalnizacijom viznog režima, stupanjem na snagu prelaznog trgovinskog sporazuma i podnošenjem zahteva za prijem Srbije u EU.

Sekratar Skupštine Srbije Veljko Odalović je u odvojenom razgovoru sa članovima delegacije istakao da je za ostvarivanje kontrolne uloge nad radom Vlade od posebnog značaja saradnja Skupštine Srbije sa nezavisnim organima i regulatornim telima.

(Objavljeno na web sajtu www.emg.rs, 25. marta 2010)
Twitter