za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Josipović: Očekujem pomake u pitanjima nestalih i izbeglica
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da očekuje da će tokom posete Srbiji i razgovora sa srpskim zvaničnicima biti postignut napredak u rešavanju pitanja nestalih osoba, izbeglica, kao i vraćanja nestalog kulturnog blaga u Hrvatsku.

"Radićemo na rešavanju brojnih pitanja. Očekujem pomake vezane za pronalaženje nestalih osoba, očekujem pomak vezan za izbeglice",
rekao je Josipović u izjavi za HTV.

Josipović je konstatovao da Hrvatska u prošlosti nije činila sve što je mogla na tom polju, ali da je situacija danas bitno drugačija.

"Moja poruka svima onima koji su otišli iz Hrvatske je: vratite se, vrata su otvorena i učinićemo sve što možemo. Mislim da je u poslednje vreme saradnja Hrvatske i Srbije na tom planu na mnogo višem nivou", istakao je Josipović.

Prema njegovim rečima, osim što je neophodno da se svima koji žele povratak vrati imovina, treba kreirati radna mesta i time ostvariti održiv povratak. Tu je potreban zajednicki napor, pa i od strane međunarodne zajednice.

"Mislim da Srbija u predsedniku Tadiću ima mudrog političara koji vidi da je budućnost regiona u saradnji, ne u nadmetanju u onom lošem smislu, nego u nadmetanju ko će više doprineti miru i saradnji i dobrim odnosima", izjavio je Josipović u intervjuu Tanjugu uoči dvodnevne zvanične posete Srbiji.

Josipović će boraviti u nedelju i ponedeljak u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje će sa srpskim zvaničnima razgovarati o svim otvorenim pitanjima u odnosima dve zemlje.

Odmah po dolasku u Beograd, Josipović će u Palati Srbije razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a istog dana dvojica predsednika prisustvovaće u Subotici obeležavanju 20. godišnjice od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Drugog dana posete, Josipović će se sastati s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Kako je najavljeno iz Josipovićevog i Tadićevog kabineta, dvojica predsednika će u ponedeljak razgovarati s porodicama izbeglica koje se vraćaju u Hrvatsku.

Josipović će se sastati i s predstavnicima više nevladinih organizacija iz Srbije koje se bave humanitarnim pravom.

Predsednici će potom prošetati Knez Mihailovom ulicom u Beogradu i prisustvovati susretu umetnika Srbije i Hrvatske na Kalemegdanskoj terasi.

Josipović ne očekuje pomak u rešavanju tužbi za genocid

Predsednik Hrvatske je ne očekuje da će tokom predstojeće poseta biti načinjen suštinski pomak u rešavanju graničnih sporova, kao ni pitanja tužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge Međunarodnom sudu pravde.

Josipović je podsetio da je nakon neformalnog susreta sa predsednikom Tadićem u Opatiji poručeno da tužbe nisu same sebi svrha i da će dobri odnosi i rešavanje otvorenih problema koji su predmet tužbe možda samu tužbu učiniti nepotrebnom.

"Meni se čini da stvari idu u tom pravcu, ali na vladi je da odluči da li će i kada povući tu tužbu, i mislim da i hrvatska vlada tako razmišlja. Prepustimo stvari vremenu, rešavajmo probleme, i kad rešimo probleme sigurno ćemo imati mnogo više prostora za razgovor o toj temi", kazao je Josipović.

Važno unapređenje ekonomske saradnje

Jedno od najvažnijih polja unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Hrvatske, prema njegovim rečima, mora biti ekonomija, i dve vlade moraju u najvećoj mogućoj meri otvoriti tržišta i omogućiti ravnopravne uslove za poslovanje svim potencijalnim investitorima.

"Hrvatska je, rekao bih, zemlja koja nedovoljno potice investicije, i domaće i strane. To nije problem samo za Srbiju, nego i za mnoge druge zemlje. Javljaju mi se često investitori, pa čak i iz Hrvatske, sa porukom da imaju problem sa birokratskim procedurama. Birokratske prepreke investicijama, posebno stranim investicijama,treba otkloniti i to se odnosi i na firme iz Srbije. Hrvatska je Vlada u okviru gospodarskih reformi predvidjela mnoge pozitivne mjere i nadam se da ce to skoro biti vidljivo", rekao je Josipović.

"Hrvatska će pomagati susedima da uđu u EU"

Kada je reč o evropskim perspektivama regiona, Josipović je poručio da Hrvatska po prijemu u EU neće nijedno bilateralno pitanje ni sa jednim susedom učiniti preprekom u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

"Budite sigurni da će Hrvatska, a to je politika koju zagovara i premijerka Jadranka Kosor, pomagati svim susedima, naravno i Srbiji, da što pre uđu u EU. Otvorena pitanja ćemo nastojati da rešavamo uz svest da je nekada potreban i kompromis, i nećemo mešati bilateralna i multilateralna pitanja, odnosno pristup Srbije EU", rekao je Josipović.

"Hrvatska se ne može mešati u problem Kosova"

"Mi smo svoje osnovno stanovište izrazili priznavanjem Kosova. Međutim znamo da postoje brojna otvorena pitanja, ali to je nešto u šta se Hrvatska ne može mešati ni direktno ni indirektno. Probleme između Srbije i Kosova Hrvatska ne može da rešava", rekao je Josipović.
"Stvar je Srbije, odluke MSP i međunarodne zajednice u širem smislu reči da se nađe neka dobru formula", zaključio je predsednik Hrvatske.

Beta, Tanjug

(Objavljeno na web sajtu dnevnog lista "Blic", 17. jula 2010, www.blic.rs)  
Twitter