za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Verica Barać: Suzbijanje monopola bez rezultata
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da u suzbijanju monopola u Srbiji nema rezultata.

"Oni su postali veliki problem, a o tome govore, ne samo upozorenja EU, već i nestašice vitalnih proizvoda, kao i nepodnošljivo visoke cene koje ugrožavaju ionako nizak standard gradjana", navela je Barać u autorskom komentaru u najnovjem broju nedeljnika "Nin".

Ona je podsetila da je u izveštaju u kojem se analiziraju slabosti sprovodjenja antimonopolske politike, a koji je dostavljen Vladi, posebno naglašeno da je Komisija za zaštitu konkurencije ulagala ogromne napore kako bi suzbila monopolske strukture na našem tržištu, ali su rezultati izostali.

"Rešenja Komisije o očiglednim slučajevima monopola naišla su na oštar otpor, kako političara na vlasti, sudova, dela štampe, tako i delova stručne javnosti koja podržava tajkune. Kako je, medjutim, Komisija pokazala nespremnost da se povinuje pritiscima, istekom mandata niko od članova nije ponovo izabran, čime je došlo do potpunog diskontinuiteta u radu ove institucije", naglasila je Barać. 

U izveštaju Vladi, kako je navela, Savet za borbu protiv korupcije navodi više primera gde je Komisija utvrdila monopolske strukture, ali država nije pružila podršku da se njena rešenja i realizuju.

Prema njenim rečima javnosti je poznat slučaj spajanja preduzeća "Primer C" i "C marketa", a kako se spajanjem ovih firmi stvarao monopol u maloprodaji najznačajnijih proizvoda na beogradskom tržištu, komisija je odbila ovaj zahtev za spajanjem."Spajanje je kasnije izvršeno i to pod pokroviteljstvom Vlade i uz privatni dogovor o ceni akcija", navela je ona.

Komisija je, kako je podsetila Barać, takodje konstatovala da "Salford" zloupotrebljava dominantni položaj i eksploatiše male proizvodjače diktiranjem niskih otkupnih cena mleka.

Monopol nije suzbijen, nastupile su nestašice mleka, stradao je stočni fond a posledice su nesagledive, uočila je Barać.

Problemi u dosadašnjem radu antimonopolskog tela su i loša zakonska rešenja, nepoštovanje odluka Komisije od strane učesnika na tržištu, nespremnost sudova za primenu zakona, odsustvo podrške radu Komisje od strane drugih državnih ograna i neaktivnost Skupštine na praćenju rada Komisije, navela je ona.

Smenom svih dosadašnjih članova Komisije, ne samo što je prekinut rad ove institucije, nego će i novoformirano telo imati ozbiljnih teškoća u suzbijanju monopola, zaključila je Barać.

(Objavljeno na web sajtu "S Media", 23. decembra 2010, www.smedia.rs )
Twitter