za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Monopoli su rezultat prodaje velikih preduzeća
BEOGRAD - Monopoli na tržištu hrane nisu nastali zato što smo zatvorili tržište, niti zato što smo ga previše otvorili, već zato što smo prodali najveća preduzeća prehrambene industrije, koja su nekad bila ili svojina zadruga ili dislocirana izvan trgovačkih centara, izjavio je Tanjugu potpredsednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić.

On je povodom tvrdnji da su monopoli prehrambene industrije nastali jer nam je tržište suviše zaštićeno, pa su cene visoke, rekao da to nije tačno, dodajući da „danas najmanje govorimo o proizvođačima na selu, što se vidi na primeru mleka, gde su celu priču vodili oni koji snabdevaju tržište sa samo 18 odsto proizvodnje”.

Jevtić je ukazao da je 82 odsto proizvodnje tržišnih viškova na selu, a te proizvođace niko ništa nije pitao, dok su oni istovremeno izloženi najvećoj eksploataciji, jer se njihov promet uglavnom odvija preko nakupaca, dakle u zoni sive ekonomije, tako da oni i ne znaju šta se dešava na tržištu.

„Oni čekaju na ulicama da prodaju svoje mleko otkupljivačima, naplate kad im mlekara i država daju subvenciju, odnosno kad mlekara plati, a njihova cena je oko 10 dinara niža nego što je cena velikih farmi, i tu su se sada isprepletali mnogi odnosi”, ukazao je Jevtić.

Nije stvar u tome da se pitanje snabdevanja mlekom reši tako što ćemo napraviti stotine i stotine farmi, ne možemo ih napraviti ni lako ni brzo, nego moramo urediti tržište malih farmera i proizvođača, a za to su nam u ovom trenutku potrebne zadruge, smatra on.

„Mislim da bi se time rešila i mnoga pitanja vezana za proizvodnju mesa i mleka”, ocenio je Jevtić.

Podsećajući da smo prošle godine uvezli gotovo 7.000 tona svinjskog mesa, on se zapitao da li se uopšte može govoriti o monopolu, zatvorenom tržištu i zaštitnim carinama.

Jevtić je dodao da je bio slobodan i uvoz oko 4.000 tovljenika, ali da smo zato uništili domaću proizvodnju.

„Mi govorimo o monopolu, carini i ceni samo kod uljara. Međutim, vidite da kod drugih proizvoda imamo otvoreno tržište, imamo veliki pritisak na domaću proizvodnju, koja nije podstaknuta, niti može da bude konkurentna jer nema tolike subvencije kolike dobijaju proizvođači EU ili nama susednih država”, zaključio je potpredsednik PKS-a.

Tanjug

(Objavljeno na web sajtu dnevnog lista "Politika", 25. septembra 2010, www.politika.rs)  
Twitter