za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Sonja Liht: Parlament „Usko grlo”
Ovde se ne shvata koliko je rad na novom skupštinskom poslovniku značajan za evropske integracije, ocenila predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova

Evropska unija neće nikada tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali će zahtevati uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, pošto ne želi da problem Beograda i Prištine bude prenet u EU, izjavila je predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova i predsednica Centra za političku izuzetnost Sonja Liht. Ona je podsetila da „EU zahteva od svih svojih članica da uspostave susedske, pogranične i regionalne kontakte jer ne želi problem da uvede u svoje redove”.

Govoreći o negativnom reagovanju srpskih vlasti na formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga, Lihtova je ocenila da tu očigledno postoji problem neusaglašenosti s rezolucijom 1244, čijoj bi se izmeni usprotivile stalne članice Kina i Rusija.

- Lično sam ubeđena da je Srbija učinila mnogo, pošto je uspela da svoju bitku za integritet postavi na međunarodno-pravni osnov, što je civilizacijski pomak za ovo područje. Ogromna je odgovornost da se pojedinačnim inicijativama ne ugrozi ono što smo već postigli - naglasila je Sonja Liht. Ona je rekla da pitanje komunikacije s Prištinom nije samo političko pitanje, već da je to pitanje opstanka svih na balkanskim prostorima, „tako da će otpori, koji sada postoje na obe strane, morati da budu savladani”.

Lihtova smatra da bi Srbija ove godine mogla da podnese kandidaturu za članstvo u EU, ali da je to tek početak velikog posla, pošto će posle toga Brisel predati Beogradu spisak sa oko 2.500 pitanja na koja bi trebalo što pre odgovoriti. Pozivajući se na primer Makedonije koja je 2005. godine predala kandidaturu, dok pregovore o prijemu u EU još nije započela, Lihtova je rekla da se „tek kada EU prihvati kandidaturu može reći da je država nepovratno na putu ka EU”.

- Nadam se da ćemo predati kandidaturu relativno skoro i da ćemo odgovoriti na sva pitanja. Možda će nam trebati manje vremena, jer su administrativne mogućnosti dobre - rekla je Lihtova, pohvalivši rad beogradske kancelarije za saradnju sa EU. S druge strane, ona je kritikovala rad srpskog parlamenta i ponašanje poslanika „koji su slika i prilika dešavanja u političkom životu”, ukazavši da Srbija ne čini sve što je u njenoj moći kako bi ubrzala prijem u Uniju.

- Ovde se ne shvata koliko je rad na novom poslovniku neverovatno značajan za evropske integracije - rekla je Lihtova i ocenila da je parlament „jedno od uskih grla” kada je reč o bržem ulasku u EU.

Upitana o pozivu Beograda da EU uputi posmatračku misiju u Srbiju, koja bi se uverila da naša država čini sve što je u njenoj moći da uhvati haške begunce, Lihtova je rekla da to „ne vidi kao način da se zaobiđe tužilac Serž Bramerc, niti sam tribunal”.

- Ako Srbija čini sve što može, ona to mora na transparentan način da obelodani. Jedna specijalizovana misija sastavljena od predstavnika raznih zemalja moći će da proceni da li je ono što srpski zvaničnici govore tačno ili nije tačno - naglasila je ona.

Lihtova je izrazila uverenje da bi tvrd stav Holandije, kada je reč o evropskim integracijama Srbije, mogao biti ublažen ako bi ostale članice Unije izvršile na nju pritisak.

- Očigledno je tvrd stav Holandije uslovljen njenim političkim potrebama. Ako bi 26 država odlučno insistiralo da Holandija ublaži svoj stav, verujem da za to ima šanse, pošto pozicija izolovanosti nikome ne odgovara - objasnila je Sonja Liht.

Ona smatra da bi posle dolaska nove američke administracije Srbija trebalo da „ide u susret drugačijoj atmosferi i odnosima sa SAD”. Lihtova bi, kako kaže, „okupila Fulbrajtove stipendiste i druge koji su se školovali u Americi, kao i ljude iz Harvardskog kluba koji postoji ovde u Beogradu i videla s njima šta može da se učini na poboljšanju odnosa Srbije i SAD.

- Imamo na stotine ljudi koji su završili fakultete u SAD i imamo dijasporu, s kojom bismo mogli pronaći način da ojačamo svoje prisustvo u SAD - navela je ona.

Fonet

(Objavljeno na web sajtu dnevnog lista "Politika", 1. februara 2009, www.politika.rs)  
Twitter