za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
EP: Monopoli teško ugrožavaju tržišnu privredu u Srbiji
BRISEL - Evropski parlament (EP) smatra da u Srbiji "postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede", koja je jedan od temeljnih uslova za ulazak neke zemlje u članstvo Evropske unije.

Kako se navodi u rezoluciji o Srbiji, koju je danas u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor EP, "pogubne posledice ekonomske krize su pogodile tu zemlju", ali je "primljeno na znanje da je najnovija revizija stend-baj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom propraćena pozitivnom ocenom makroekonomske politike Srbije".

Evropski parlamentarci traže od srpskih vlasti da "učine sve u svojoj moći da zaštite ranjive grupe u društvu od posledica te krize".

Oni, međutim, "ponovo ukazuju na to da postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede" i "zato pozivaju vladu (Srbije) da preduzme opipljive mere da bi se obezbedila istinska politika konkurencije koja će ukinuti monopole".

U rezoluciji o "Procesu evropske integracije Srbije" podvlači se i da dalje postoje bitne prepreke za uključivanje malih i srednjih preduzeća u privredu, a "pozdravlja se postavljanje tržišnih regulatora na više sektora i očekuje da će vlasti zajamčiti nezavisnost tih tela kako bi se sprečilo njihovo 'zauzdavanje'".

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora EP traže od srpske vlade i "znatnije napore za poboljšanje drumske infrastrukture, uključujući dovršetak Koridora 10, železničkog saobraćaja, kao i vodenih puteva", a podvlače i "značaj integrisanog transporta za ekonomski razvoj srpskih područja i uvećanje regionalne trgovine".

Beta

(Objavljeno na web sajtu dnevnog lista "Politika", 1. decembra 2010, www.politika.rs)  
Twitter