za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Lažni rat protiv monopolista
Država štiti firme koje zloupotrebljavaju tržište

Ministar poljoprivrede najavio je - ratovaćemo protiv kartela. Odlično, ali ako zaista hoćete s nekim da ratujete, onda mu to ne najavljujete. Ali ministar odlazi u posetu „Imleku“ i saopštava nam da je dogovoreno da se povećaju subvencije i da će time sve da se sredi, rekao je profesor Pravnog fakulteta Boris Begović na skupu „Monopoli i karteli u Srbiji“ koji je prošle nedelje organizovao Centar za demokratiju.

Nekoliko godina unazad u opticaju su nezvanične procene prema kojima je život u Srbiji zbog monopola skuplji za 20 do 30 odsto, a samo zbog previsokih trgovačkih marži prosečna srpska porodica ima ekstra izdatak od 500 evra godišnje. Većina učesnika skupa koji je organizovao Centar za demokratiju smatra da je za takvo stanje odgovorna država jer, kako je rekao Boris Begović, monopoli se stvaraju direktno odlukama izvršne i zakonodavne vlasti. No, umesto da se govori o tome, sve češće se protura teza koju, kako je rekla profesorka Ekonomskog fakulteta Dana Popović, narod voli da čuje: „Od pokvarenih političara koje mrzimo, još više mrzimo privrednike i monopoliste, pa će, tobož, političari da uzmu stvar u svoje ruke i da postanu naši spasioci.“

- Kažu prodaće se „Maxi“, pa će dovesti konkurenciju. A što je dosad nisu doveli? Kad je lanac „Kora“ pre šest godina došao i kad je to moglo da se izvede, to se nije dogodilo zato što je „Delta“ imala neformalne kanale da to spreči - rekla je Popovićeva, ističući da bi otvaranjem granica i liberalizacijom spoljne trgovine nestala polovina sadašnjih monopola. 

- Neimenovani izvor iz Vlade rekao je da će se primeniti interventni uvoz mleka. Eto, neće oni da daju slobodan uvoz, pa da ovde ima mleka koliko hoćete, nego će biti interventni. A kako će to izgledati tehnički? Pa tako što će oni bescarinski da uvezu mleko i da ga daju nekoj firmi koja će nama da ga proda po ovim domaćim cenama - rekla je Dana Popović.

Na odgovornost države ukazao je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca napominjući da misli „na sve prethodne vlade od momenta kad smo se opredelili ka tržišnoj privredi“. Kao predsednik Upravnog odbora Nafta a.d., Atanacković nije propustio da podseti kako je NIS prodat za 400 miliona evra, što je daleko ispod tržišne cene, dok je mađarska vlada svojevremeno odbila ponudu austrijskog OMV-a da za 14 milijardi evra kupi kompaniju MOL. Loš ugovor sa kupcem NIS-a doneo nam je monopol koji ne postoji samo u slučaju eurodizela. Po rečima Atanackovića, privatni uvoznici u stanju su da u maloprodaji ponude eurodizel po ceni koja za više od 20 dinara ispod cene koja je zvanično određena, dok je kod svih drugih derivata koji nisu na slobodnom režimu ta razlika najaviše dva-tri dinara.

Skup „Monopoli i karteli u Srbiji“, iako sa sjajnim govornicima, nije privukao osobitu pažnju medija, a o interesovanju Vlade najbolje govori stidljivo prisustvo tek jednog njenog člana - Dušana Protića, pomoćnika ministra za trgovinu. Dominantan položaj na tržištu sam po sebi nije problematičan, kažnjiva je tek zloupotreba dominantnog položaja, reči su profesora Borisa Begovića, kojih se i ova vlast, izgleda, slepo pridržava. Jer, na ovom boranija tržištu, kako je rekao Begović, „potpuno je jasno da će u mnogim granama biti preduzeća sa dominantnim položajem“. A zloupotreba tog položaja, kako voli da kaže Milka Forcan, ionako nikad nije dokazana.

Kad će neko da plati kaznu

- Jedanaest francuskih banaka mora da plati kaznu od 384 miliona evra jer su se dogovorile o zajedničkoj ceni po kojoj će obračunavati čekove komitenata. Kad vidim da je jedna takva ili slična kazna plaćena u Srbiji, onda ću poverovati da je država ozbiljno rešila da se izbori protiv monopola. Dotle, ne mogu ćutke da pređem preko činjenice da „Srbijagas“ traži poskupljenje gasa za 30 odsto, a pre godinu dana je ta ista firma uzela kredit da bi kupila akcije jedne privatne firme, koja sa osnovnom delatnošću nema apsolutno nikakve veze - rekao je glavni urednik magazina „Ekonomist“ Milan Ćulibrk.

Jedno od najiscrpnijih izlaganja imala je predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović koja je, uz izvinjenje što je prekoračila vreme, priznala da „retko ima priliku da govori“. Istakavši da su trgovinski lanci „usko grlo“ za efikasniju borbu protiv monopolskog ponašanja, predsednica Komisije za zaštitu konkurencije je rekla da je od jednog novinara saznala da postoje pokušaji da se prostor ispod tribina stadiona Crvene zvezde i Partizana pretvori u šoping molove, ali da „neko, možemo da pretpostavimo ko, sprečava da se to dogodi kako veliki trgovinski lanci ne bi dobili konkurenciju. Za tržišta jestivog ulja i mleka u prahu Dijana Marković-Bajalović je konstatovala da na njima neće biti konkurencije sve dok carina na uvoz ovih proizvoda bude 30 odsto.

U Srbiji ne postoji politička volja da se spreče monopoli. Došli smo u situaciju da političari i privrednici ucenjuju jedni druge i taj sistem ucena i sada funkcioniše, ocenio je predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić. A domaćin skupa, predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović, naglasio je da je centralno pitanje razbijanje monopola moći.

Radioaktivni šećer

- U jednom američkom časopisu dat je primer kako je u Crnoj Gori šećer duplo skuplji nego na svetskom tržištu, a nema monopola. Nema carina. Dakle, carina nula, cene duplo veće. Kako je to moguće? Pa moguće je, zato što samo dvojica ljudi bliskih vrhu imaju pravo da prodaju šećer. Kako su stekli to pravo? Stekli su ga tako što, kad se pojavi treći, njemu inspekcija pregleda šećer, kaže da je radioaktivan i gotovo - ispričala je Dana Popović.

- Nemam ništa protiv uspešnih kompanija, sve je to super, ali sam protiv toga da neko na osnovu političkih privilegija stvori ogromnu moć, pa onda to pretvori u ekonomsku moć, pa sad tom ekonomskom moći utiče ponovo na politiku i formiranje čega god hoćete u ovom društvu - rekao je Mićunović.

Branislav Krivokapić

(Objavljeno na web sajtu dnevnog lista "Blic", 26. septembra 2010, www.blic.rs)
Twitter