za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Od sledeće školske godine besplatni udžbenici
Naredne jeseni u klupe sešće prva generacija đaka koja će tokom celog školovanja učiti iz besplatnih školskih knjiga

Sledeća generacija đaka prvaka trebalo bi da bude i prva generacija učenika koja će u Srbiji učiti iz besplatnih udžbenika tokom celog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Svakog učenika prvog razreda osnovne škole 1. septembra sledeće godine trebalo bi da u učionici, na školskoj klupi, čeka besplatni komplet udžbenika. A školske 2010/11. godine besplatne školske knjige biće deljene i prvačićima i osnovcima drugog razreda. Godinu kasnije udžbenici će biti džabe i za trećake. I tako redom. Prvi put u našoj zemlji će početi da se učenicima besplatno daju udžbenici bez obzira na situiranost njihovih roditelja. Želja sadašnjih prosvetnih vlasti je da za dvanaest godina udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce u našoj zemlji budu besplatni, kao što je to već sada u mnogim zemljama. 

- Voleli bismo da od sledeće školske godine svi učenici u Srbiji uče iz besplatnih udžbenika, ali to jednostavno nije moguće, jer je naša država siromašna. Zato smo profesor Dragoljub Mićunović i ja smatrali da će ta naša ideja o besplatnim udžbenicima moći da se ostvari postepeno - objašnjava za naš list ministar prosvete Srbije profesor dr Žarko Obradović.

On je ukazao da će, prema prema prvim računicama, udžbenički kompleti za oko 80.000 đaka prvaka, koliko se očekuje da ih bude na jesen, državu koštati nekoliko miliona evra.

- Zamisao je da država isfinansira udžbenike, da ih distribuira školama, a škole učenicima, s tim da roditelji budu zaduženi za te knjige. Na kraju školske godine deca će biti dužna da školi vrate udžbenike, s tim što će roditelji biti u obavezi da plate svaki udžbenik koje dete ošteti, ižvrlja, iscepa… - obrazlaže Obradović.

Ideja je da za svaki predmet postoji samo jedan udžbenik, ali do tog jednog udžbenika će se doći putem javnog konkursa. Stručnjaci će odrediti standarde kvaliteta ili kriterijume koje udžbenik mora da zadovolji. Raspisaće se javni konkurs za udžbenike. U skladu sa školskim propisima, formiraće se komisija sastavljena od velikog broja stručnjaka. Ti stručnjaci će ocenjivati prispele rukopise. Najbolji će pobediti. Tako će zapravo biti izabran udžbenik za svaki predmet. U timovima će, pored učitelja, nastavnika i uopšte stručnjaka za određenu oblast, biti i pedagozi i psiholozi koji će procenjivati da li su sadržaj i metode rada koje promoviše knjiga u skladu sa uzrastom deteta kome je udžbenik i namenjen.

- Udžbenici će dobiti sertifikat. I bez tog sertifikata nijedan udžbenik neće smeti da „uđe” u državne škole. Ovaj način odabira školskih knjiga je u skladu sa principima poštovanja konkurencije i uvažavanja kvaliteta. Niko ne guši pluralizam, tržište… Naprotiv. Stvaraju se samo uslovi da se dođe do kvaliteta, da đaci uče iz najboljih udžbenika - istakao je ministar prosvete.

On očekuje da će ovaj projekat besplatnih udžbenika narednih nedelja dobiti saglasnost u vladi. Podrazumeva se, veli, da to bude projekat Vlade Srbije. Potom će se razraditi svi detalji. Kaže da će to „biti uskoro”. U svakom slučaju, školske knjige se neće menjati često, kao što je to poslednjih godina bio slučaj. Za to nema ni potrebe, jer je, ukazuje Obradović, „u mnogim naukama davno otkriveno to što đaci treba da savladaju, te je zapravo reč samo o različitim interpretacijama”.

U eri besplatnih udžbenika mnogo toga će se izmeniti. Sada učitelji i nastavnici po školama biraju udžbenike iz kojih će deca učiti, tako da su u različitim školama i različiti udžbenici na snazi, pa se događalo da roditelji detetu moraju da kupuju nove knjige ako u toku godine zbog, recimo, selidbe promeni školu. Dešavalo se da mlađa deca ne mogu od starije da naslede knjige, i kada je između njih samo godinu ili dve razlika, čak i ako pohađaju istu školu. Neki udžbenici su se svake godine menjali, a i aktivi predavača su u velikom broju škola svake godine birali udžbenike drugih izdavača, objašnjavajući da je to u interesu dece.

- Kada udžbenici budu bili besplatni i u celoj Srbiji isti deca će, i kada promene školu, učiti iz istih knjiga. I znanja će sticati iz najboljih udžbenika. Roditelji će se osloboditi jednog i to ne baš beznačajnog izdatka, a neće morati ni da misle o nabavci udžbenika, niti o ratama. Neće biti ni uobičajenih redova ispred knjižara. Trebalo bi i nastavnici da prihvate ovu ideju, jer neće morati svake godine da se upoznaju sa sadržajem i metodama rada koje promovišu novi udžbenici. I izdavači će biti u dobitku, pošto će se udžbenici štampati u veoma visokom tiražu. Naravno oni koji dobiju posao. Tu su i revizije koje će uslediti posle nekoliko godina, pa štampanje ili doštampavanje novih udžbenika - ukazuje prvi čovek Ministarstva prosvete.

On očekuje da će biti i onih kojima se projekat besplatnih udžbenika neće dopasti i da će „učiniti sve da ga dezavuišu”. To, kaže, ne treba da čudi s obzirom na to da neki podaci svedoče o tome da tržište udžbenika za osnovce „teži” oko 60 miliona, a za srednjoškolce oko 30 miliona evra.

Osam novih škola u Srbiji

Planira se da se, novcem Svetske banke, izgradi pet osnovnih i tri srednje škole u Srbiji. I dalje će se ulagati napori da se rekonstruiše i savremeno opremi što veći broj škola, čulo se juče na konferenciji za novinare koju su u Vladi Srbiji održale prosvetne vlasti.

U susretu sa predstavnicima sedme sile, povodom sto dana rada vlade, ministar prosvete profesor dr Žarko Obradović i njegovi saradnici Tinde Kovač-Cerović i Radivoje Mitrović naveli su da se 95 osnovnih i 25 srednjih škola opravlja, dok se 20 osmoletki i osam srednjih škola oprema. Adaptirana su i 23 fakulteta, a 12 ih je opremljeno. Rekonstruisano je i 16 studentskih domova, dok je njih devet dobilo nov nameštaj i savremenu opremu.

Ministar i njegovi saradnici ukazali su da „svi traže pare”, ali je pitanje koliko će budžetskih para biti, pa je zato neophodno da se „okrenemo i drugim izvorima novca”, da se konkuriše za međunarodne projekte i fondove. Da finansijska injekcija iz EU već stiže u našu zemlju ukazao je Radivoje Mitrović, istakavši da je 14 od 66 Tempus projekata sa univerziteta i fakulteta iz Srbije.

Autor: Aleksandra Brkić

(Izvor: Politika, 30. oktobar 2008)
Twitter