za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Evropske integracije kao zamena za ideologije

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, o „višku“ pragmatizma u srpskom višestranačju

Autor: Snežana Čongradin

Izvor: Danas

- U Srbiji su ideologije mrtve, odnosno živimo u potpuno neideološkom vremenu. Uostalom, ova država je u svojoj istoriji imala samo jednu snažnu i razvijenu ideologiju, a to je nacionalizam. Druge su bile prilično slabe ili nerazvijene. I sve stranke koje su bile na vlasti u Srbiji, uspele bi da se nađu na tim pozicijama, koristeći veliki deo nacionalističke retorike. Izuzetak su srpski komunisti u okviru SFRJ posle 1945. godine, ali to je posebna priča, kaže u razgovoru za Forum Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, povodom ideoloških nedoslednosti na političkoj sceni Srbije.

 

* Da li je moguće kod nas konačno razlikovati stranke po ideologiji?

- Stranke u Srbiji danas je moguće ponovo razlikovati samo prema njihovoj distanci prema nacionalizmu. Sve ostalo je više fiktivna razlika.

* Koje su to odlike koje čine neku stranku ideološkom?

- U Srbiji ima mnogo više stranaka nego političkih programa. A programi se po pravilu ne realizuju u praksi. Naše političko ponašanje skoro potpuno određuje politički pragmatizam. Kako odna uspeti na izborima ili privući članove. Dakle, po mom mišljenju, ljudi se ne udružuju iz ideoloških, već vrlo pragmatičnih ciljeva. Uostalom, Srbija ima i stranku koju vodi već osam godina lider iz zatvora, kao i ljude na vlasti koji su formirali više stranaka. Gde u Evropi to još imate?

* Da li se zalaganje za evropske integracije može definisati kao nešto što je proisteklo iz stranačke ideologije?

- Zalaganje za evropske integracije je zamena za ideologiju. To samo pokazuje nedostatak političke vizije. Ogroman broj problema koji se pojavljuje na putu evropskih integracija, ovde se odbacuje kao nebitan. A, upravo bi se na tom pitanju pojavile stvarne političke razlike. Put u evropske integracije se nažalost, vidi kao neprotivrečan. SRS i DSS su po meni stranke protiv evropskih integracija i to i jeste njihova jedina ideološka osnova.

* Da li dve najveće partije na domaćoj političkoj sceni imaju onda istu ideologiju?

- DS i SNS su različite stranke, s obzirom na biračko telo i način nastanka. One nisu iste, ali isto teže, prikupljanju mogućih glasova u centru političkog života. To su tipične „bezideološke“ stranke, koje vodi pragmatizam političkog života. Zato su čas konkurenti a čas, mogući saveznici. Ali, mislim da su njihove razlike znatno veće nego što se čini. Nije isto „umiveni nacionalizam“ i istorija zalaganja, ponekada vrlo mlakog i protivurečnog, za demokratsku Srbiju. U ovom trenutku, ove dve najveće stranke pokrivaju dve trećine biračkog tela u Srbiji. Mislim da će doživeti veliko iznenađenje, kada budu otkrile da će sudbinu sledećih izbora odrediti neopredeljeni birači i njihovi nezadovoljni članovi.

* Da li je ideologija ta koja je upriličila da, posle svih nedela koja su počinile klerofašističke grupe, one sada budu u prilici da osnivaju stranku?

- Odlaskom SNS sa krajnje desnice, pojavile su se stranke koje žele da popune taj prostor. One nisu u stanju ni da postave ključno pitanje, zašto je SNS uopšte otišao iz tog prostora. One su ograničene šovinistickom mržnjom i klerikalnim ambicijama. Ne vide da je došlo do izvesne evolucije biračkog tela i prestanka rata. Zatvoreni svet njihovih tribina i nasilje koje javno demonstriraju ograničava ih u razumevanju stvarnosti. Sa stadiona, internet portala i tribina o veri, misle da je ulazak u politiku prirodan. Uveriće se u suprotno. Ali je ključno pitanje ko im daje podršku. I kakva je uloga sličnih grupa iz Rusije u njihovom formiranju.

Zaboravljene osnove iz programa

* Kako stranke u Srbiji brane svoju ideološku osnovu?

- U Srbiji skoro nijedna politička stranka ne brani dosledno svoju ideološku osnovu iz programa. Monarhističke stranke se praktično ne zalažu za monarhiju, socijalističke su vodile šovinističke ratove, a liberalno-demokratske, često otvoreno podržavaju nacionalistički projekat. Samo su neke manje stranke koliko-toliko dosledne u odbrani svog programa. 

 

 02/03/2011