za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
VAŠI POLITIČKI PROJEKTI
Razgovor o nacionalnom identitetu i nacionalistickoj orjentaciji.
Iako su neophodne korenite promene u ponasanju i misljenju u Srbiji, one ne moraju i nisu neophodne da se u pezorativu govori ili da se totalno poruse sopstveni koreni, tradicionalna kultura i sve vrednosti koje smo bastinili na primer u nasim muzejima. Nije srpski identitet samo pogled na kulturu umetnosti ili revalorizaciju istorijske proslosti. U poslednje vreme su se iznedrile tendencije da bi sve artefakte koji govore o identitetu stanovnistva ovog podneblja trebalo "skupiti i baciti" te stvarati nekakvu virtuelnu proslost ...
Dr Vesna Marjanovic, etnolg/antropolog, Etnografski muzej u Beogradu

Vesna Marjanovic
Za Temu Kultura kao samoodbrana......
Moj predlog i misljenje je da ono sto je glavno i osnovno izgubljeno, zatureno tokom poslednje dve ili skoro dve decenije u kulturi jeste OTSUSTVO KRITICKE MISLI, s tim u vezi i zatvaranje u uske klanovsko-politicke krugove u okvirima malih strucnih, polustrucnih esnafa. NEKRITICNOST, podilazenje, sakrivanje, guranje glave i problema pod tepih dovodi do opste pojave-nemogucnosti utvrdjivanja hijerarhije vrednosti, potreba, odnosa tradicije i savremenosti, revalorizacije tradicije u meri u kojoj zasluzuje.

Infekcija pogubnih politickih dogadjanja, infekcija neznanja, uprosecavanja, vlasti podanika uticala je na kultuirnu politiku i opstu sliku stvari u domenu kulture. Nema kriterijuma, vladaju paravrednoti, nevrednosti, kic, pseudoumetnost.
Izvinite na pesimistickoj slici sveta.

Branka Radovic